Eloszlatjuk a tévhiteket!
Húsvét előtt megduplázódik az eladott tojások mennyisége, ez heti 30-60 tojást jelent Magyarországon háztartásonként. A húsvét előtti hetekben 50-60 millió tojás fogy, és ezeknek csak egy része végzi hímestojásként, a többség bizony az asztalon várja, hogy elfogyasszák. Vajon mindez mekkora veszélyt jelent a koleszterint szintünkre nézve?
A téma körbejárásához nem árt egy kis előismeret a koleszterinről. A koleszterin minden állati és emberi szervezet számára nélkülözhetetlen vegyület. Előanyaga számos fontos, a szervezet működését szabályozó hormonnak: belőle készíti például a máj a D-vitamint. A szervezetnek olyannyira szüksége van a koleszterinre, hogy ha kívülről nem jut hozzá, saját maga is képes megtermelni.
Ezért kell a koleszterin
- A máj a koleszterinmolekula átalakításával termeli az epesavat, mely a zsírok emésztésében, felszívódásában játszik fontos szerepet.
- A koleszterinmolekula epesavvá alakulva megszűnik, felhasználódik, jelentős része a szervezetből teljesen kiürül.
- Az epe tökéletes kiürülése elengedhetetlen a jól működő anyagcseréhez és egészséges emésztőrendszerhez, mert ha kevesebb epesavat (epét) termel a máj, akkor kevesebb koleszterin alakul át epesavvá, és több, már fölös mennyiségű, azaz káros koleszterin marad a szervezetben.
- Ha nem jut elég epe a bélbe az ételek mellé, azaz ha nem gondoskodunk az epe minél tökéletesebb kiürüléséről, a zsírok emésztése tökéletlen lesz, és az így felszívódó zsírok lerakódnak.
A jó, meg a rossz
A koleszterinnek két fő típusa van: az LDL-t a „rossz”, a HDL-t a „jó” koleszterinnek is nevezik. Számos élelmiszer tartalmaz koleszterint – többek között a tojás és a máj –, azonban ez a koleszterin a legtöbb esetben nem befolyásolja a vér koleszterinszintjét, szemben az elfogyasztott zsírral, ami lehet telített vagy telítetlen.
A táplálékkal felvett telített zsírok többsége növeli az összes és az LDL-koleszterinszintet. Ezzel szemben néhány telítetlen zsír csökkenti azt. A zsírok másik típusa a transzzsír, mely növelheti az LDL-koleszterin szintjét, valamint a HDL-koleszterin szintjének csökkenéséhez vezethet.
A 90-es évek közepéig az öt legfontosabb rizikófaktor listáján a koleszterintartalom volt az első, mára azonban ezt a helyet a telített zsírok foglalják el, hiszen ezek vérkoleszterint növelő hatása kétszerese a koleszterinének. A másik három faktor a túlzott kalóriabevitel, az elhízás és a mozgáshiány! Itt kell megjegyezni, hogy az alkalmankénti magasabb koleszterinbevitel (pl. soktojásos rántotta) egészséges szervezetnél nem vezet a vér koleszterinszintjének emelkedéséhez.
Tojás = koleszterin?
A többség még mindig a koleszterinnel azonosítja a tojást, és kerüli annak fogyasztását. Pedig ha tojást eszünk, az alig befolyásolja szerveztünk koleszterin szintjét: egy tojás 213 mg koleszterint tartalmaz, ezzel szemben egy felnőtt szervezete napi kb. 3000 mg koleszterint termel ahhoz, hogy fedezze anyagcsere szükségleteit.
Az állati eredetű élelmiszerek elsődlegesen telített zsírokat tartalmaznak, míg a tojásban a zsírsavak csaknem fele egyszeresen telítetlen olajsav, amely a többszörösen telítetlenekkel együtt közel a kétharmadot teszi ki. A telített zsírok adják a fennmaradó egyharmadot, ez azt jelenti, hogy a tojásban tökéletes összetételű, kétharmadnyi telítetlen és egyharmadnyi telített zsírarány található – míg a legtöbb húsfélében a telített zsírsavak aránya nagyobb. A tojás nem tartalmaz transzszírokat sem.
- Három tojás már tartalmazza azt a mennyiségű zsírsavat, amely az epét azonnali ürülésre sarkallja, ez az étel tehát egyedülállóan kimagaslik a többi közül az emésztőrendszeri működésekre gyakorolt rendkívül jó hatásával, de egyben a szervezet számára szükséges számos ásványi anyag és vitamin elsőrangú forrása is.
További tények a tojásról
- A tojás elsőrendű, teljes értékű fehérje- és tökéletes zsírösszetétele mellett bőséges forrása a vitaminoknak és fontos ásványi anyagoknak.
- A tojás az anyatej után a legjobb minőségű ételünk, mellesleg az emberiség legelterjedtebb fehérjeforrása.
- A csontritkulás megelőzésében kulcsfontosságú D-vitamin a tőkehalmáj után a tojásban található meg a legnagyobb mennyiségben.
- A tojás jótékony hatással van a szív egészségére is. Sok omega-3 zsírsavat tartalmaz, ami véd a szívbetegségek ellen.