A tök – a lopótök kivételével – az amerikai kontinensről származik, onnan hozták Európába a spanyol és portugál hódítók a 16. században. Mintegy 100-150 fajtája létezik, és azon kevés gyümölcs közé tartozik, amelynek a magját is előszeretettel fogyasztjuk. Cikkünkben körüljárjuk az egyes tökök egészségre gyakorolt jótékony hatását, illetve azt is, milyen ételeket készíthetünk belőlük.
Cukkini
A cukkini, amely zöld vagy sárga színben terem, méretében és formájában hasonlít az uborkához. Bár nyersen is fogyasztható, általában főzve szoktuk enni. Ha cukkinit veszünk, ügyeljünk arra, hogy hibátlan héjút, kemény húsút vegyünk, és ha meg szeretnénk tölteni, akkor nagyjából egyforma hosszúságúakat vásároljunk.
A cukkini az uborkához képest több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, található benne többek között C-vitamin, folsav, kálium, kalcium, béta-karotin, fokozza a bélműködést és jótékony hatással van az immunrendszerre is.
Nagyon finom főzelékként, egy kis fokhagymával párolva ideális köretnek, emellett salátát, vagy mártást készíthetünk belőle, sőt akár a lecsóba is belefőzhetjük.
Csillagtök
Patisszon néven is ismert a csillagtök, amely alacsony energiatartalmának köszönhetően kiváló fogyókúrás étel. Vásárláskor keressük a keményebb darabokat, és célszerű frissen feldolgozni, hűtőben csupán néhány napig tároljuk.
Bár a vitamin- és az ásványianyag-tartalma nem jelentős, sok fehérje van benne, emiatt pedig a vegetáriánusok étrendjében is előkelő helyet kap, valamint a magjában omega–3 zsírsav, vas, cink, foszfor és A-vitamin található.
A csillagtökből készíthetünk salátát, vagy meg is párolhatjuk, amely így köretként is ideális. Főzhetünk belőle főzeléket, sőt főételként, hús helyett is megállja a helyét.
Spárgatök
Az egyik leggyakrabban használt főzőtökfajta, a spárgatök tápértéke nem nagy, ám a benne lévő A- és C-vitamin, valamint szénhidrát miatt érdemes fogyasztanunk. A tök levében szerves nátrium és só is található, amelyeket a máj nagyon jól hasznosít. Gyulladáscsökkentő hatása miatt gyógynövényként is használható, megakadályozza a ráksejtek növekedését és csökkenti a vércukorszintet.
Elsősorban tökfőzeléket készíthetünk belőle, de kiválóan alkalmas leves és kompót készítéséhez, valamint süthetünk vele süteményeket, lepényeket, pogácsákat, pitéket is.
Laskatök
Ez a tökfajta a magyar nyelvterületen istengyalulta, vagy istengyalta tökként is ismert, ugyanis az aprítása során nem kell reszelővel, vagy gyaluval bajlódnunk, hiszen főzés közben magától esik szét a legideálisabb csíkokra.
A laskatöknek viszonylag magas, öt-hat százalékos a cukortartalma, emellett jócskán vannak benne ásványi anyagok (foszfor, kalcium, kálium, nátrium, cink, réz), valamint B1-, B2- és C-vitamin. Fogyókúrázóknak ideális, hiszen kevés energiát tartalmaz.
Vásárláskor figyeljünk arra, hogy a kevésbé éretteknek kesernyés az íze. Leginkább kapros, habart tökfőzelékként, illetve paradicsomos tökként szokták fogyasztani, de készíthető belőle húsos, rizses, tejfölös rakott egytálétel is.
Pézsmatök
A sonkatök és bébitök néven is ismert pézsmatököt a csillagtökhöz képest tíz fokon hűtve több hónapig is tárolhatjuk, és a többi tökfajtához képest a héja lágy. Mivel magas a karotin- és a C-vitamin-tartalma, ezáltal erősíti az immunrendszert, valamint csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.
A pézsmatök főzve krémlevesek alapanyaga lehet, míg húsát párolva vagy sütve zöldségként fogyaszthatjuk. Emellett betehetjük turmixba, süteménybe, gluténmentes muffinba, kásába, a levét kinyerve pedig készíthetünk belőle italt is.
Sütőtök
A sütőtök jellegzetes narancssárga színét a benne található béta-karotinnak köszönheti, ezáltal a fogyasztása kiváló a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulása ellen. C-vitamin-tartalmának pedig az immunrendszer erősítésében van óriási szerepe. A sütőtökben lévő rostok az emésztést segítik, a kálium pedig a folyadékháztartás szabályozására van jótékony hatással. Nemcsak a húsa, a magja is jótékony hatású, a fogyasztása ugyanis prosztatamegnagyobbodás ellen kiváló.
A sütőtök nagy előnye, hogy nyersen jó eltartható. Készíthetünk belőle desszerteket, leveseket és köreteket, az íze pedig kiválóan érvényesül sáfránnyal, curryvel, szerecsendióval, kókusztejjel vagy szegfűszeggel.