Gyermekkorunk kedvenc ünnepváró, házi készítésű illatbombája a narancsba tűzdelt szegfűszeg. Ha szeretnénk most is saját kezűleg, ám kreatívabban meglepni szeretteinket, hívjuk segítségül az aromaterápiát növényi és illóolajokkal.
Az ünnephez gyermekkorunk óta kötődő, megszokott illatok a decemberi időszak elmaradhatatlan kellékei. Ilyenek az örömet adó narancs, a melegítő szegfűszeg, a keleti illatú fahéj és kardamom.
Így készítsünk habkrémet:
- 30 ml kókuszolaj
- 20 ml kakaó- vagy shea-vaj
- 10 ml meggymag- vagy makadámdió-olaj
- 3 ml édesnarancs-illóolaj (30 csepp)
Az összetevőket gőz vagy radiátor felett keverhető, krémes állagra melegítjük, majd kézi robotgéppel 2-3 perc alatt habosra keverjük. Körülbelül egy hónapig áll el, hűtést igényel. A hideg időtől, fűtéstől kiszáradt bőrre ideális, puha, meleg tapintású lesz a finom illat mellett. A narancs-illóolaj nem utolsósorban stressz- és szorongásoldó, így nemcsak a testet, hanem a lelket is ápolja.
Különleges fürdősók három variációban:
3-4 púpos evőkanál Himalája sóba az alábbi keverékeket tehetjük:
- édesnarancs: 10 csepp – örömöt adó
- ylang-ylang: 2 csepp – a kacér nő olaja
- pacsuli 1 csepp: – parfümalapanyag
- édesnarancs: 10 csepp
- vanília: 2 csepp – édes élet
Rakhatjuk őket organza zacskóba, csatos üvegbe. Utóbbinál 1-1 evőkanál mandula-, kókusz- vagy sárgabarackmag-olajat is keverhetünk bele, de szárított virágokat, például rózsát, levendulát vagy körömvirágot is.
A narancs-illóolajat ételeinkbe is tehetjük
1 cseppje növényi tejben vagy kókuszolajban feloldva édes ízt ad reggeli kávénknak. Sőt, 1 ml, azaz 30 csepp narancsolaj vajban vagy olajban feloldva 1 tepsi süteményhez elegendő ízesítő anyag.
Ajakbalzsam
Ajakbalzsamot könnyedén készíthetünk házilag méhviasz-pasztillából, kókuszolajból és shea-vajból. Az alapanyagokat szintén felmelegítjük, de óvatosan, a méhviasz forráspontja alacsony! 1-2 csepp narancs-, levendula-, vaníliaolajjal keverhetjük, formába öntjük, majd hagyjuk megdermedni.
Stresszoldó, lélekmelengető parfümöt ajándékba
10 ml jojobaolajba – mely fixálja az illatot – 20 csepp narancsot és 10 csepp szantál-illóolajat cseppentős üvegcsébe teszünk, 1-2 hétig állni hagyjuk, ezután használhatjuk.
Az ünnepi készülődés egyik elmaradhatatlan eleme a forralt bor íme, a recept
- 7 dl bor
- 3 dl víz
- 6 csepp édesnarancs
- 4 csepp ceyloni fahéj
- 2 csepp szegfűszeg
- 1 csepp kardamom
- mézzel vagy glicinnel ízesítve
- egy marék kesudióval
- almával
- narancskarikákkal összefőzve
Alkoholmentes verziója almalével és roiboos teával készül.
Pápai Juci bőr- és aromaterapeuta írása