Palya Bea dalszerzői munkájával a legtöbb embert érintő témákhoz nyúl. Legújabb dalaiban a párkapcsolati válság, az elválás-együttmaradás kérdése, a nehéz élethelyzetekből való felemelkedés és a kisgyermekes családi lét került a központba. Az énekesnőt a változásról és a kreativitásról kérdeztük a december-januári Vital Magazinba.
Hogyan változott meg a konyhai életed, mióta hárman maradtatok?
Többet főzök, egyedül is, meg együtt a kislányokkal is. Lettek nagyon gyorsan elkészíthető rutinfogások (tepsiben sült zöldségek, csirkecomb, borsófőzelék), és nagyon sok zöldséget eszünk. A salátákra a kislányok nagyon rákaptak, a párolt brokkoli, cékla, répa szinte állandó az asztalon. Anyukám sokat segít, ő a hagyományosabb vonalat hozza, de istenien: húsleves, paradicsomos káposzta fasírttal, rántott hús. Anyósomék is egy-egy finom fogással ajándékoznak meg bennünket minden héten. Sőt, van egy harmadik nagymama is: Judit sosem volt bébiszitter igazán, inkább családtag, ő is főz a gyerekeknek. Összességében van egy határozottabb fegyelem a bevásárlás, főzés, étkezés logisztikáján, minőségén.
Szemmel láthatóan sokat fogytál az elmúlt időszakban. Hány kilótól szabadultál meg, hogyan érted ezt el, mi volt a motivációd?
Hát, a mozgás volt a túlélés kulcsa. Válni nem könnyű, és nekem ez volt a fogódzó, gyakran a gyerekek előtt keltem vagy épp nem is aludtam, a hajnal a jógamatracon ért, edzettem, jógáztam, nyár végén pedig újra rákaptam a futásra. Nem tudom, olyan 13-14 kiló mehetett le. De még nem fogtam fel: például az, hogy a fellépőruháim derekát be kell venni és fel kell varrni az aljukat, elég hirtelen meglepetésként ért. A hétköznapi ruhatáramat is át kell alakítanom, ez folyamatban van. És a legmeglepőbb az volt, hogy nemrég egyszer el akartam érni a buszt, futnom kellett hozzá – meglepődtem, mi ez a sebesség, mi ez az erős comb, mi ez a könnyűség…
A zenei munkádban látható kreativitás hogyan jelentkezik a konyhádban?
Van egy alaptéma – mondjuk zöldségescsirke-recept –, de a téma végül is ürügy az improvizációra, játékra. Az, hogy épp milyen zöldség kerül bele, milyen a fűszerezés, az ott dől el. Az egésznek van egy hangulata; egy flow, amiben van egy csomó jó ötlet. Persze tapasztalat is van már mögötte, tudom, hogy bizonyos alapanyagokkal hogyan bánjak. De az egész nagyon szórakoztató, izgalmas, szexi. Imádok improvizálni – a konyhában is!
Az beszélgetés a Vital Magazin december-januári számában jelent meg. Ha szívesen olvasnátok hasonló interjúkat, illetve sporttal, egészséggel, főzéssel kapcsolatos cikkeket, ide kattintva tudjátok megrendelni az újságot.
Címkép: Wikipédia