Tudtad?
- Valójában nem is zöldségnek, hanem gyümölcsnek számít.
- Latin-Amerikában, Guatemalában, Mexikóban több mint tízezer éve termelik és fogyasztják. Lényegében a nyáron fogyasztott uborkafélék téli megfelelője – ezeket sütve, vagy főzve szoktuk fogyasztani. Jól illik mellé a rozmaring, zsálya, a chili, a fűszerek (fahéj, szegfűszeg, gyömbér).
- Gazdag A-, B-, C-, és E vitaminban és káliumot is tartalmaz. Általános szabály, hogy minél élénkebb sárga a húsa, annál egészségesebb tököt sikerült választanunk. Magját is használhatjuk, hiszen a pirított tökmag remek kiegészítője akár leveseknek, salátának.
Sütőtökös linzertortácska
- 10 dkg zabliszt,
- 10 dkg finomliszt,
- 1 tk porélesztő,
- 4 dkg eritrit édesítőszer,
- só,
- 12 dkg vaj,
- 3 dkg zsír,
- 1 tojás
Töltelékhez:
- 2 tubus sűrített tej,
- 500 g sült sütőtök,
- 1 tk fahéj,
- 1/2 tk őrölt gyömbér,
- 1/2 tk őrölt szegfűszeg,
- 1 bio citrom reszelt héja,
- 2 tojás
Díszítéshez tejszínhab
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk egy nagy tálban, majd 25 percre betesszük a hűtőbe pihenni. A sütőtököt félbevágjuk és 180 fokos sütőben sütjük 45 percig. A megsült sütőtököt kikaparjuk a héjából, majd félretesszük hűlni. A töltelék hozzávalóit az őrölt gyömbérrel és szegfűszeggel simára keverjük, hozzákeverjük a tököt is és botmixerrel pürésítjük. A tésztát lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, hogy a kis piteformák oldalát is befedje, majd belesimítjuk a kivajazott sütőformába, belekanalazom a tölteléket és mehet is a 200 fokra előmelegített sütőbe, így sütjük 15 percig, majd alacsonyabbra vesszük a hőmérsékletet, hogy ne égjen meg a teteje és 160 fokon további 40 percig sütjük. (ha elkezdene nagyon pirulni, be lehet takarni alufóliával). Amikor elkészült a formában hagyjuk langyosra hűlni.
A pitéket kiveszem a formából, majd tálaláskor tejszínhabbal díszítem.
Sütőtökös fűszeres kalács
Hozzávalók:
- 6 tojás,
- 12 kanál eritrit,
- 8 kanál olaj,
- 2 tasak sütőpor,
- 16 kanál zabliszt,
- 2 csésze sütőtök püré,
- 2 teáskanál fahéj,
- 2 bio citrom és 2 bio narancs reszelt héja,
- 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
Díszítéshez:
- 1 citrom leve,
- 10 dkg porrá őrölt eritrit
Elkészítése:
A tésztához a tojásfehérjét felverjük az édesítővel, majd hozzáadjuk az olajjal, sütőtök pürével, fűszerekkel és a citrom és narancs reszelt héjával összekevert tojás sárgákat. Enyhén összekeverjük, majd a sütőporral elkevert lisztet is beleforgatjuk.
A tésztát egy vajjal kikent, kilisztezett kuglóf formába öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45- 50 percig sütjük. A porédesítőt kikeverjük a citromlevél, majd a tésztára öntjük.
Narancsos- fűszeres sütőtökrémleves
Hozzávalók
4 személyre:
- 1 db nagy sütőtök,
- 2 dl főzőtejszín,
- 1 l zöldségalaplé,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 1 db kisebb vöröshagyma,
- 1 teáskanál só,
- 1 késhegynyi bors,
- 1 késhegynyi szerecsendió,
- 1 késhegynyi gyömbér,
- 1 bio narancs reszelt héja,
- evőkanál olaj
Diszítéshez:
- 1 dl tejszín,
- 100 g pirított tökmag
Elkészítés:
A sütőtököt megmossuk, meghámozzuk, a magokat eltávolítjuk, és kockákra vágjuk. A vöröshagymát felaprítjuk, majd kevés olajon megdinszteljük. Hozzá adjuk a sütőtököt, és kevergetés mellett két-három percig sütjük. A fűszerekkel ízesítjük.
Felöntjük az alaplével, majd 15-20 perc alatt készre főzzük. Amikor a tök puha, pépesítjük botmixerrel és hozzáöntjük a tejszínt, és összeforraljuk. Belereszeljük a narancshéjat.
A sütőtök krémlevest tálaláskor friss tejszínnel és pirított tökmaggal diszítjük.
Sütőtökös gnocchi
Hozzávalók:
- 0,5 kg sült sütőtök,
- 200 g zabliszt,
- 1 tojás sárgája,
- 1 ek vaj (zsírt, vagy olajat is lehet használni),
- 1 mokkás kanál só
Öntethez:
- 5 dkg vaj,
- friss rozmaring és kakukkfű,
- 4-5 dkg parmezán forgács
Elkészítés:
A sütőtököt még melegen meghámozzuk, majd összetörjük és összekeverjük a tojással, a vajjal és a liszttel, sózom és habzsákba töltjük. Fém kinyomó cső nélkül, csak a textil habzsákot használjuk, a lyuk átmérője kb. 2,5 cm legyen, vagy lehet műanyag tasakot is használni, ebben az esetben is kb. ilyen méretű lyukat vágj rá.
A nudlikat pedig a következő módszerrel szaggatjuk ki: az edény két fülére szorosan cérnát kötünk. Elkezdjük a zsákból nyomni a tésztát, majd néhány cm-ként a cérnával elvágjuk. A művelet úgy is csinálható, hogy cérna helyett egy késsel vágod el mindig a tésztát.
Pár perc alatt lobogó vízben megfőzöm a tésztát, majd egy serpenyőben közben vajat olvasztunk, a friss fűszernövényeket belecsipkedjük és megforgatjuk benne.
Tálaláskor frissen reszelt parmezánforgáccsal megszórjuk.