Többnyire túl sok húst eszünk, pláne nem mindig a legegészségesebb verziókban. Ez a sült babos fasírt nagyon jó választás: virsli helyett, fasírt helyett, mirelit sütnivalók helyett. Bármilyen főzelék mellé feltétnek, krumplipüréhez, salátához, sőt akár hamburgerbe a húspogácsa alternatívájaként.
Hozzávalók (4 személyre, kb.12-16 db)
- 125 g zabpehely, langyos, sós vízbe áztatva 30 percre
- 1 400 g –os konzerv bab, lecsöpögtetve, pürésítve (villával vagy robotgépben)
- 80-100 g zabpehely liszt, vagy hagyományos zsemlemorzsa
- 1 fej vöröshagyma, felaprítva
- 3 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 1 közepes répa, felaprítva
- 1/2 zeller (közepes méret), felaprítva (elhagyható)
- néhány szál petrezselyem, felaprítva
- 1 evőkanál citromlé
- 1 citrom reszelt héja
- 2 teáskanál Dijon mustár
- 1 teáskanál oregánó
- őrölt római kömény
- őrölt koriander
- só, bors
- kókusz-, napraforgóolaj és olívaolaj
Elkészítés
1. A lecsöpögtett, majd villával (vagy robotgéppel) összetört babot keverjük össze a szintén lecsöpögtetett zabpehellyel, és a felaprított hagymával, fokhagymával.
2. Két-három percet dinszteljük kevés olajon, kevés sóval a répát és a zellert. Hagyjuk picit kihűlni.
3. Keverjük a zöldségeket is a babos, zabos masszához, majd óvatosan adjunk hozzá zabpehely lisztet (vagy zsemlemorzsát) míg jól formálhatóvá válik.
4. Gyúrjuk össze a fűszerekkel, citromlével, petrezselyemmel.
5. Formázzunk belőle kisebb, lapos pogácsákat. Kevés olajon, közepes lángon süssük szép aranybarnára, ropogósra őket.
Kezdődhet is a lakoma!