VITAL MAGAZIN
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
No Result
View All Result
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
No Result
View All Result
VITAL MAGAZIN
No Result
View All Result
Kezdőlap Életmód egészséges életmód

Végre itt a spárgaszezon: imádjuk, mert egészséges és nagyon finom

A spárgát sokan mellőzik az étrendjükből – egyrészt, mert meglehetősen rövid a szezonja, másrészt mert nem tudják, hogyan készítsék el. Pedig nagyon egészséges finomságokat készíthetünk spárgából, és az elkészítése sem nagy ördöngősség – ha egyszer kipróbáltuk, másodjára már kisujjból kirázzuk, és tökéletes spárgát készíthetünk magunknak vagy az egész családnak. Mutatunk néhány szuper receptet is segítségképpen!

Végre itt a spárgaszezon: imádjuk, mert egészséges és nagyon finom

Hogy mindenkit meggyőzzünk a spárgafogyasztás előnyeiről, érdemes előbb megismerni ezt a nyáron meglehetősen rövid ideig kapható zöldséget. Háromféle színben kapható: zöld, fehér és lila. Ezek közül nálunk jellemzően a zöld, illetve a fehér spárgák találhatók meg az üzletek polcain. A növény szárát emészthető rostok alkotják, a hajtások pedig gazdagon tartalmaznak A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban és folsavban, valamint kalciumban, foszforban, vasban és káliumban. Zsírtartalma jelentéktelen, és nincs benne koleszterin – olvasható a Wikipédián. Sok értékes aminosav van benne, kalóriatartalma pedig nagyon csekély, vagyis a ditéták és fogyókúrák tökéletes étele is lehet a spárga. Kifejezetten kevés benne a cukor, vagyis a szénhidráttartalma is igen alacsony (100 g spárgában 4 g).

Gyógynövényként is előszeretettel alkalmazzák. Elsősorban vízhajtó és vesekőelhajtó hatása ismert. A keringésre is jó hatással lehet. Segíthet a méregtelenítésben. Kedvezően hathat a belső elválasztású mirigyeink működésére, és enyhe hashajtó hatású. Túlzott fogyasztása azonban nem javasolt köszvényes és veseköves, illetve erre hajlamos emberek részére.

Így főzzük a spárgát

A spárgákat állítsuk egy magasabb falú edénybe – akár össze is köthetjük olyan madzaggal, ami belefőhet a lébe. A szárát vágjuk vissza addig, ameddig a fás része tart. Állítsuk a vízbe, és forraljuk fel – a csúcsa a gőzben megpárolódik, megpuhul. A vízbe a só mellé nyugodtan tehetünk egy kevés cukrot, esetleg néhány csepp citromlét. Amikor megpuhult, csöpögtessük le alaposan és máris fogyasztható.

Parmezános sült spárga paradicsommal

Hozzávalók

1 csomag spárga
2 csomag koktélparadicsom
10 dkg parmezánsajt
só és bors ízlés szerint
balzsamecet
Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 200 fokosra. A tepsi felületét fújjuk be vagy kenjük ki olajjal.

A spárgák tetejét törjük le, és tegyük egymás mellé a tepsibe. Tegyük a tepsibe a félbevágott koktélparadicsomokat is. Sorban vagy akár felváltva helyezzük a zökdségeket egymás mellé. Sózzuk és borsozzuk meg alaposan, végül szórjuk a tetejére a parmezánt.

Tegyük a tepsit a sütőbe, és süssük körülbelül 15 percen keresztül, illetve addig, amíg a spárga meg nem puhul és barnulni nem kezd.

Közben öntsünk egy kevés balzsamecetet egy kisebb edénybe, és melegítsük közepes lángon körülbelül 15–20 percig, amíg el nem kezd sűrűsödni. Ha elkészült a sült spárga, locsoljuk meg a kész balzsamecettel és melegen tálaljuk.

 

Baconbe csomagolt spárga

Hozzávalók

8 db vékony szelet bacon
1 csomag spárga
só és bors ízlés szerint
Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Sütőpapírral béleljünk ki egy tepsit.

A bacont tekerjük egyesével a spárgák köré, majd helyezzük egymás mellé a tespibe. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Süssük addig, amíg jó ropogós nem lesz, körülbelül 25–30 percen keresztül. Tálalásnál öntettel, mártogatóssal tálalhatjuk, esetleg sajtot is szórhatunk a tetejére.

Sajtos fokhagymás sült spárga

Hozzávalók

1 csomag spárga
3 ek olívaolaj
4 gerezd apróra vágott fokhagyma
só és bors ízlés szerint
apróra vágott mozzarella sajt
Elékszítés

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Zsíradékkal kenjük ki a tepsit. A spárgákat (a fás végét levágva) helyezzük a tepsibe egymás mellé, sorban.

Egy kis tálban keverjük össze alaposan az olívaolajat, a fokhagymát, sózzuk és borsozzuk. Majd ezt a keveréket egyenletesen kenjük a tepsiben várakozó spárgákra. Süssük körülbelül 10–15 percen keresztül, majd vegyük ki a sütőből. Tegyük a tetejére a mozzarella sajtot és tegyük vissza a sütőbe – grillezzük még körülbelül 5 percig, vagy amíg a sajt meg nem pirul. Melegen tálaljuk.

 

Forrás: Ridikül

Ez is érdekelhet még

A húsmentes étrend fajtái, előnyei és hátrányai
egészséges életmód

A húsmentes étrend fajtái, előnyei és hátrányai

2022. április 29.
Eldöntöttem, megcsináltam!
egészséges életmód

Eldöntöttem, megcsináltam!

2022. április 13.
Étrend, ami boldoggá tesz
egészség

Étrend, ami boldoggá tesz

2022. április 08.
Moringa, a természetes multivitamin
egészség

Moringa, a természetes multivitamin

2022. április 01.
Következő bejegyzés
Túlsúllyal is végezhető gyakorlatok

Túlsúllyal is végezhető gyakorlatok

FACEBOOK

Legfrissebb cikkeink

A bemelegítés előnyei az edzés és a test számára

Gátizomtorna nőknek és férfiaknak

2022. május 23.
Természetes dezodorálás érzékeny bőrűek számára

Természetes dezodorálás érzékeny bőrűek számára

2022. május 20.
JÁTÉK – Nyerj egy s.Oliver páros illatot!

JÁTÉK – Nyerj egy s.Oliver páros illatot!

2022. május 16.
Tíz érdekesség a mikroalgákról

Tíz érdekesség a mikroalgákról

2022. május 16.
VITAL MAGAZIN

Kövess minket

Kategóriák

  • Alakformálás
  • anti-aging
  • Beauty
  • bőrápolás
  • celeb
  • család
  • egészség
  • egészséges életmód
  • Egyéb
  • Életmód
  • fashion
  • fitnesz
  • fogyókúra
  • futás
  • gyógyítás
  • háziállat
  • Hétindító
  • hírek
  • horoszkóp
  • interjú
  • Jó formában
  • jóga
  • koronavírus
  • mentes
  • méregtelenítés
  • méregtelenítés
  • mozgás
  • Női lét
  • öko
  • outdoor
  • program
  • Promóció
  • psziché
  • recept
  • Sikertörténet
  • Sport
  • szépségápolás
  • tanulás
  • Táplálkozás
  • tudatos étkezés
  • utazás
  • vegán
  • zsírégetés

Legfrissebb hírek

Gyermeknapi meglepetés

Gyermeknapi meglepetés

2022. május 23.
A bemelegítés előnyei az edzés és a test számára

Gátizomtorna nőknek és férfiaknak

2022. május 23.
Segíts az SOS-nek megvédeni a nyugat-tobai esőerdőt!

Segíts az SOS-nek megvédeni a nyugat-tobai esőerdőt!

2022. május 20.
Természetes dezodorálás érzékeny bőrűek számára

Természetes dezodorálás érzékeny bőrűek számára

2022. május 20.
Sötét foltok az arcon: szépségtrend vagy figyelmeztetés?

Sötét foltok az arcon: szépségtrend vagy figyelmeztetés?

2022. május 19.
  • Médiaajánlat
  • Kapcsolat
  • Adatkezelési Tájékoztató
  • Cookie

© 2018 Vital Magazin - Készítette: WordPress Master.

No Result
View All Result
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink

© 2018 Vital Magazin - Készítette: WordPress Master.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
x

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Elfogadom Elutasítom Adatvédelmi központ Adatvédelmi beállítások További információ a cookie-kezelésről