A Nébih azt tanácsolja, hogy csak mértékkel fogyasszuk az aktív szénnel színezett ételeket, mert például a fogamzásgátlók hatását is csökkenthetik.
Egyre több helyen lehet megkóstolni Magyarországon korunk egyik legfurcsább gasztrotrendjét, a fekete hamburgert, de november 4-én a fekete ételek fesztiválján megkóstolhatják az érdeklődők a fekete fagyit, a fekete tésztát és a fekete macaront is. Azonban rossz hírt közölt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih): ezeknek az ételeknek a színezéshez használt aktív szén hosszú távon hiányállapotok kialakulásához vezethet, gyógyszert szedőknél pedig akut egészségkárosodást okozhat.
Az aktív szén az emésztőrendszerben nagy hatékonysággal köt meg különböző molekulákat, és számolni kell azzal, hogy nem csupán a méreganyagokat, hanem számos, a szervezet számára fontos vegyületet, így például vitaminokat és gyógyszermolekulákat (pl. fogamzásgátlók, szívgyógyszerek hatóanyagai) is.
https://www.instagram.com/p/Bm7tfMCALEX/?utm_source=ig_web_options_share_sheet
Az E 153 (növényi szén) egyes élelmiszereknél a kívánt hatás eléréséhez engedélyezett (“quantum satis”) élelmiszer-adalékanyag. Ez azt jelenti, hogy csak feltétlenül szükséges mennyiségben lehet felhasználni, és vannak élelmiszerek, amelyekehez nem használható, továbbá hozzáadása nem leplezheti el az élelmiszernek a fogyasztó számára kedvezőtlen tulajdonságait (pl. romlás).
A Nébih a fogyasztók egészségének védelme érdekében nem javasolja a fekete élelmiszerek túlzott mértékű fogyasztását.