Ha a munka túl sok energiát vesz el, és csak kevés időnk marad otthon főzni, ám nem szeretnénk lemaradni az ősz egészséges finomágairól, akkor szerezzünk be jól záródó műanyagokat, és szánjunk pár percet villámgyors receptek elkészítésére. A sok feladat után jól fog esni egy mennyei ebéd, és egy vitamindús desszert a kávénk mellé.
Cukkinis- juhtúrós quiche – A megunhatatlan francia lepény
Hozzávalók,
a tésztához:
- 20 dkg teljes kiőrlésű zabliszt
- 1 tojássárgája
- 10 dkg vaj
- 1 nagy csipet só
- bő fél deci víz
a töltelékhez:
- 1 közepes cukkini felszeletelve, és kissé besózva, majd lecsepegtetve
- 150 g juhtúró
- 2 egész tojás + a kimaradt fehérje
- 3 dl főző tejszín
- só, bors ízlés szerint
- fél csokor friss petrezselyem
- 3 db közepes lucullus paradicsom (ez egy hosszúkás, kevésbé lédús változat)
a sütőforma kivajazásához:
- 1 teáskanál vaj
- 1 csapott evőkanál teljes kiőrlésű zabliszt
A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva hűtőben 15 percig pihentetjük. A juhtúrót a tejszínnel, a tojásokkal és az apróra vágott friss petrezselyemmel elkeverjük, sóval, borssal ízesítjük. A tésztát kinyújtjuk, majd a kivajazott kilisztezett sütőformába helyezzük. A lucullus paradicsomot karikákra szeleteljük, majd a cukkini szeletekkel és a juhtúrós töltelékkel a tésztára rétegezzük úgy, hogy az utolsó réteg a juhtúrós töltelék legyen. Végül 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.
Szilvás crumble, azaz a villámgyors morzsasüti
Hozzávalók,
a töltelékhez:
- 600 g magozott szilva
- 1 db citrom leve
- 1 db narancs leve
- ½ teáskanál fahéj
- 15 g eritrit édesítőszer
a tésztához:
- 500 g teljes kiőrlésű zabliszt
- 1 kávéskanál só
- 1 kávés kanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 db citrom héja
- 1 db narancs héja
- 250 g vaj
- 15 g eritrit édesítőszer
a sütőforma kivajazásához:
- 1 teáskanálnyi vaj
- 1 csapott evőkanál teljes kiőrlésű zabliszt
tálaláshoz:
- 15 g porrá tört eritrit édesítőszer
A sütőformát kivajazzuk és kilisztezzük, majd a tészta hozzávalóit ujjbeggyel összegyúrjuk, nem szükséges, hogy a tészta teljes mértékben kidolgozott legyen, elég, ha morzsás állagúra gyúrjuk, majd hűtőben egy lezárt dobozban 15 percig pihentetjük. A magozott szilvát a töltelék többi hozzávalóival összekeverjük. A tésztát egy nagyobb lyukú sajtreszelőn lereszeljük, majd a ¾ részét a formába szórjuk és egyenletesen eloszlatjuk úgy, hogy a forma oldalára is jusson.
A tésztára töltjük a gyümölcstölteléket, majd elosztjuk rajta a többi tésztát is és kissé megnyomkodjuk, hogy kissé összetapadjon a morzsás tészta. 160 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt arany barnára sütöm.
Tálaláskor igény szerint porcukor helyettesítővel megszórjuk.
Érdemes megkóstolni a frissen, majd vigyük magunkkal belőle másnap az irodába is, a kávénk mellé remek desszert lesz.
A receptben ajánlott liszt és édesítőszer természetesen helyettesíthetőek más alapanyagokkal is.
További receptek a receptguru.cafeblog.hu oldalon.