A banán tápanyag összetétele változik, ahogy egyre érettebb lesz, ezért érdemes a még kissé éretlen zöld és az érett sárga banánt is beépíteni az étrendünkbe. Az alábbiakban megmutatjuk a különbséget a kettő között.
Zöld banán
Előnyök:
- magas rosttartalmának köszönhetően a teltségérzet tovább tart
- kevesebb a cukor tartalma és alacsonyabb a glikémiás indexe
- magas a rezisztens (emésztésnek ellenálló) keményítő tartalma (szintén abban segít, hogy a teltségérzet tovább tartson)
Hátrányok:
- a magas rezisztens keményítő tartalom puffadást okozhat (nehezebb megemészteni)
- az érett változathoz képest kisebb az antioxidáns tartalma
Sárga banán
Előnyök:
- Könnyebb megemészteni (a keményítők cukorrá alakultak)
- Édesebb és sokoldalúan felhasználható
Hátrányok:
- bizonyos mikrotápanyagok hiányoznak belőle
- magas a glikémiás indexe